Vaalipaneelissa nousevia teemoja

Osallistuin tänään Kittilän kunnan ja Kittilälehden yhdessä järjestämään vaalipaneeliin yleisön edustajana. Tuon alla esiin muutamia tärkeitä teemoja, jotka jäivät paneelissa vähemmälle huomiolle.
SIVUKYLIEN TUKEMINEN
Ensinnäkin, kylätalkkari-järjestelmä on erinomainen idea. Se on askel oikeaan suuntaan, ja aplodit kuuluvat niille, jotka ovat tämän mahdollistaneet. Kylien elinvoimaisuutta pitäisi kuitenkin tukea myös nuorten houkuttelulla. Pelkästään nykyisten asukkaiden pysyvyys ei ole kestävä ratkaisu, ja kylien tulevaisuus tarvitsee uusia asukkaita ja elinvoimaa. Kittilä on täynnä upeita kyliä, joissa olisi tilaa ja mahdollisuuksia moneen.
KAIVOSTEOLLISUUS
Toinen tärkeä aihe, joka nousi esiin, on kaivosteollisuus. On helppo tukea kaivoksia, kun ei itse elä niiden vaikutuspiirissä. Kiistalan ja lähialueiden asukkaille kaivoksen vaikutukset ovat arkipäivää. Luontoa ei saa takaisin, ja tämä on asia, joka on tärkeää ymmärtää. Kysyn: miksi kaivosyhtiöiden ja kriitikoiden tiedot kaivosten päästöistä eroavat toisistaan? Missä on totuus ja onko yhteistyö todella avointa? En ole suoraan kaivosvastainen, mutta kriittinen täytyy olla 5 vuoden jälkeen kaivoksen vieressä asuneena. "When the last tree is cut down, the last fish eaten, and the last stream poisoned, you will realize that you cannot eat money".
SESONKITYÖLÄISTEN ASUNNOT
Ihmettelin, että miksi paneelissa puhuttiin kolmen kuukauden sesonkityöntekijöistä. Meillä työntekijät ainakin ovat töissä vähintään kuusi kuukautta sesongilla, ja heille tulisi taata asianmukaiset elinolosuhteet, riippumatta siitä, ovatko he paikkakunnalla 6 kuukautta vai pidempään. Ajatus siitä, että heidät voisi vain "änkeä johonkin nurkkaan", ei sovi omaan arvomaailmaani.
Lisäksi ympärivuotisen matkailun edistäminen on tärkeää. Se takaa, että asunnot eivät jää tyhjäksi kesän ajaksi, mikä vähentää kuluriskejä ja varmistaa alueen elinvoimaisuuden ympäri vuoden ja tätä kautta yrityksille mahdollisuuden työllistää ihmisiä ympärivuotisesti.
Alunperin julkaistu sosiaalisen median kanavillani 19.3.2025