Kiusattu kiusatun puolustaja

Olen ollut vakavasti koulukiusattu lapsena, enkä uskaltanut puhua asiasta aikuisille. Minua solvattiin, jätettiin ulkopuolelle, jopa hakattiin. Kiusaaminen oli lähes päivittäistä ala-asteella. Se hajoitti pienen ihmisen sisältä vuosiksi.
Kiusaamisen seurauksena kasvatin kovan kuoren ympärilleni, sillä olin sisältä rikottu. Se kuori toimi suojamuurina, jonka taakse piilotin ne kaikki arvet ja haavoittuvuuteni. Enhän koskaan tiennyt olevani muuta, kuin "ruma läski", jota sai hakata välitunneilla.
Vuosien edetessä arvet jäivät pinnan alle, mutta eivät ne kadonneet. Ne muovasivat sitä, miten näin itseni ja kuinka uskalsin kohdata muut ihmiset. Luottamus ihmisiin oli vaikeaa ja jokainen ihmissuhde tuntui pelottavalta – entä jos joku hylkäisi minut taas? Entä jos joku taas hakkaa minut? En ansaitse mitään hyvää elämässäni, olenhan läski, ajattelin. Minulla ei ole arvoa.
Aikuisempana ymmärsin, että menneisyys ei voi määritellä minua tänään. Aloin hitaasti purkamaan sitä panssaria, jonka olin rakentanut suojellakseni itseäni, mutta joka samalla piti minut vangittuna. Se ei ollut helppoa, ja on edelleen päiviä, jolloin vanhat haavat kirvelevät. Olen kuitenkin oppinut, että rikottukin voi eheytyä, ja että menneisyyden varjoista huolimatta olen arvokas. Näin ei kuitenkaan aina ole ja kiusaaminen voi jättää ihmiseen pysyvät arvet loppuiäksi.
Koulukiusaaminen on vakava ongelma, joka vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä koko kouluyhteisöön. Olen kuullut Kittilän vanhemmilta, että heidän lapsiaan solvataan sanallisesti ja jopa hakataan koulussa. Tällaista lapsen kasvurauhan rikkomista ei saisi tapahtua, ei missään olosuhteissa.
Jokaisella koululla tulee olla toimiva ja ajantasainen kiusaamisen vastainen toimintamalli, jota seurataan ja kehitetään jatkuvasti. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja kannustavaan oppimisympäristöön, jossa ketään ei syrjitä, kiusata tai jätetä ulkopuolelle. Kouluissa on toimittava määrätietoisesti, jotta voidaan ennaltaehkäistä ja puuttua kiusaamiseen.
Suurissa luokissa opettajalla on vähemmän resursseja seurata yksittäisten oppilaiden hyvinvointia ja ryhmädynamiikkaa. Näin oli meidän koulussa, eikä kiusaamiseeni koskaan puututtu. Iso luokka luo otollisen maaperän kiusaamiselle, koska kiusaajat voivat toimia huomaamattomammin ja uhrit jäädä näkymättömiksi. Olin ennen vihainen ja katkera opettajalleni, mutta nykyään ymmärrän häntä.
Kuntapolitiikassa voidaan tehdä paljonkin käytännön työtä kiusaamisen ehkäisemiseksi.
- Pienemmät ryhmäkoot
- Turvallinen luokkahuonekulttuuri
- Empatiakasvatus
- Nollatoleranssi - Selkeä viesti siitä, että kiusaamista ei hyväksytä missään muodossa!
- Aktiivinen välituntivalvonta
- Kiusaamisen vastaiset kampanjat
Olen vahvasti kiusatun puolella ja sitoudun toimimaan kiusaamisen vastaisessa työssä. En vain puhu - lupaan myös toimia.